BEBEKLERDE BESLENME

Bebeklerde beslenme oldukça önemlidir. Bebek sağlığı ve gelişimi açısından bebeklerin beslenmelerine dikkat edilmesi gerekir. Aşağıda yaş dönemlerine göre bebeklerin nasıl beslenmesi gerektiği açıklanmaktadır.

Bebek ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmelidir;

Anne sütü, bebeğin aldığı ilk tat, ilk besin olmalıdır. Anne sütünden önce su, şekerli su, diğer sıvılar ve diğer geleneksel olarak kullanılan diğer tüm besinler verilmemelidir.
Anne sütü bebeğin ilk 6 aydaki tüm beslenme ve sıvı ihtiyacını karşılar. Bebeklerin, sıcak iklimlerde bile vücudun su dengesini korumak için suya ya da bitki çayları gibi diğer sıvılara ihtiyaçları yoktur.
Eğer bebeğe 6. aydan önce anne sütü yanında başka bir sıvı ya da besin verilecek olursa, verilen besinlerin hazırlanması ve bebeğe verilmesi sırasında oluşabilecek bulaşmalar ile bebeğin enfeksiyonlara yakalanma riski de artacaktır.

İlk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenen çocukların, başka besinlerle beslenen çocuklara göre, ishal ya da akut solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskleri çok daha düşüktür. Bebeklere altı aydan önce başka besinlerin verilmesi alınan anne sütü miktarını azaltır ve anne sütü içindeki besin öğelerinin tam olarak emilimini engeller.
Gece emzirmeleri dâhil olmak üzere, sık sık ve bebek her istediğinde emzirilmelidir.

Bebekler, özelliklerde ilk aylarda her 2-3 saatte bir veya gerekirse daha sık olmak üzere, saatlerle sınırlamadan, 24 saat içinde 8-12 kez emzirilmelidir.
Bebeklerin midesi küçüktür ve sık sık doldurulması gerekir. Anne sütünün sindirimi kolay olduğu için, bebeğin küçük midesine mükemmel uyum sağlar.
Sık emzirme annenin süt miktarını korumasına, süt yapımının sağlanmasına, göğüste şişlik, dolgunluk ve diğer problemlerin önlenmesine yardımcı olur.
Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Emzirme süresi çocuktan çocuğa 4 dakika ile 30 dakika arasında değişebilir.
Bebeğin 24 saatte en az altı kez altının ıslatması ya da her ay 400 ile 800 gram ortalama 500 gram ağırlık kazanması anne sütünün yeterliliğinin en iyi göstergesidir.
Bebek her istediğinde emzirmeye devam edilmeli ve 6. aydan itibaren uygun miktarda, uygun ek besinlere başlanmalıdır.

Ek besinlere başlama;

Gelişimi normal ve sadece anne sütü alan bebeklerde, altı aydan önce ek besinlere başlanmamalıdır. 6. aydan sonrada verilen bütün besinler denenerek az az verilmelidir. Alerji yapma riski bulunan yumurta, balık, domates, çilek gibi besinleri verirken de bebekler özellikle gözlemlenmelidir.

Bir yaşını doldurana kadar bütün besinleri tuzsuz hazırlanmalıdır.

6. ayda: Anne Sütüne devam edilmeli ek besin olarak da yoğurt, inek sütü, taze sıkılmış meyve suyu, pekmez, yumurta sarısı (ilk verilirken çeyrek büyüklükte olmalı ve gün gün arttırılarak bir hafta içinde yumurta sarısının tamamını tüketmelidir) verilmelidir.

7.ayda: Anne Sütüne ve 6. ayda tükettiklerine ilave olarak, pirinçli ve/veya pirinç unlu sütlü muhallebiler (günde bir kereden fazla verilmemelidir) verilmelidir. Tavuk, dana ve balıketine kıyma büyüklüğünde parçalarla başlanmalıdır. Sebzeler püre olarak veya çorba olarak verilmelidir.

8.ayda: Anne sütüne devam edilmelidir. Kıymalı-sebzeli yemekler ezilerek verilmelidir. Yumurta sarısına ilave olarak beyazına da başlanmalıdır. (yumurta beyazı ilk verilirken küçük parçalar durumunda olmalıdır ve başlandıktan bir hafta sonra bebek yumurtanın tamamını tüketebilir hale gelmelidir). Tuzsuz pastörize peynire başlanabilir. Bu ayda tahıl-kurubaklagil çorbaları ve/veya ezmeleri verilmelidir. Pekmez, süt ve yoğurt verilmelidir.

12.ayda: Anne Sütüne devam edilmelidir. Çocuk bu ayda aile ile birlikte sofraya oturabilir ve evde pişen, ailenin diğer bireylerinin yediği yemekleri yemeye başlayabilir. Kıymalı sebze yemekleri, tarhana çorbası, mercimek çorbası, yoğurtlu çorba, makarna, pilav, pastörize peynir, yumurtanın tamamı, et çeşitleri ve meyveleri rahatlıkla tüketebilir.

12. aydan-2 yaşa kadar: Bebek istediği sıklıkta emzirilmeye devam edilmelidir. Günde 5 kez ailenin yediği besinlerden (baharatsız ve az yağlı), bir seferde yeterli miktarda olmak üzere (1 su bardağı kadar) verilmelidir.

Peynir, ekmek (lavaş) ve taze sebze (domates, biber gibi) ya da
Sıvı yağ ile hazırlanan kıymalı (ya da tavuklu) sebze yemeği (patates, kabak, ıspanak gibi) ve yoğurt, ekmek
Sıvı yağ ile hazırlanan kurubaklagil yemeği (kuru fasulye, nohut) ve ekmek (pirinç pilavı, bulgur pilavı) ya da
Kıyma ya da yumurta sarısı, sebze eklenmiş, pirinç ya da bulgur ile hazırlanmış yemekler (kabak dolma, biber dolma, sulu köfte vb) ya da
Yoğurtlu çorbalar (tarhana, yayla) ve ekmek ya da
Izgara köfte, pilav (makarna, patates vb) ya da
Yumurta, domates, biber, peynir, sıvı yağ ile hazırlanan menemen ya da
Yumurta, peynir (ya da domates, biber, patates, haşlanmış havuç gibi) ile hazırlanan omlet ve ekmek
Mevsimine göre taze meyve ve sebze
İçecek olarak; kaynatılmış su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, inek sütü verilebilir.

» Ana- Çocuk Sağlığı

Bebek Sağlığı
Hastaneler
Doğum Öncesi ve Sonrası Sağlık
Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme
Bebeklerde Beslenme
Aşı Takvimi

Kategori: Doğum / Bebeklerde Beslenme