E-kimlik ile cüzdanlar inceliyor

E-kimlik ile cüzdanlar inceliyor
TÜBİTAK SONA YAKLAŞTI TÜBİTAK e-kimlik proje yöneticisi Oktay Adalıer, gazetecilere yaptığı sunumda, elektronik kimlik kartlarının Ar-Ge alt yapısı ve gelinen son aşamaya ilişkin bilgiler aktardı.


E-kimlik ile cüzdanlar inceliyor, heryerde geçecek tek bir kart ile büyük kolaylık sağlanması planlaıyor. TÜBİTAK'ın geliştirdiği proje ile ilk uygulamaları başarılı olan ve araştırma-geliştirme dönemini tamamlayan e-kimlik 2012 başında itibaren dağıtılmaya başlanacak.

Pasaport, ehliyet, nüfus bilgileri, kimlik kartları gibi birçok kartı tek kartta toplayacka olan e-kimlik ile e-imza atılabiliyor, e-devlet işlemleri yapılabiliyor, atmlerden para çekilebiliyor ve pasaport olarak dahi kullanılabiliyor. Cüzdanda chip devri başlıyor.

TÜBİTAK SONA YAKLAŞTI

TÜBİTAK e-kimlik proje yöneticisi Oktay Adalıer, gazetecilere yaptığı sunumda, elektronik kimlik kartlarının Ar-Ge alt yapısı ve gelinen son aşamaya ilişkin bilgiler aktardı.
 
Adalıer, halen kullanımdaki nüfus cüzdanı uygulamasına 1976'da geçildiğini anımsatarak, Türkiye'nin geçeceği elektronik sistemle yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.
 
2006 yılında Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) projesi olan e-kimlik projesinin, TÜBİTAK BİLGEM UEKAE tarafından ar-ge çalışmaları, pilot uygulama ve yaygınlaştırma çalışmalarında sona gelindiğini bildirdi.

İLK BOLU'DA UYGULANDI

İlk olarak Bolu'da 220 bin kişiye e-kimlik kartı dağıtan TÜBİTAK, tüm süreçleri başarıyla sonuçlandırdı. Tüm Türkiye'de e-kimliğin hayata geçirilmesi için gün sayılıyor. E-devlet icra kurulu toplantısının ardından e-kimlik kartının yaygınlaşması amacıyla düğmeye basılacak.
Bolu'da tarlada çalışan insanların parmak izleri kaybolunca TÜBİTAK çareyi damar izinde buldu. İnsanların krem kullanarak veya çalıştıkları için parmak izlerinin kaybolmasına önlem olarak damar izine başvuruldu. Bolu'dan olumlu tepkiler alan TÜBİTAK, 2012 yılında bu uygulamaya tüm Türkiye'de başlatmak istiyor.



Kategori: Haberler/Duyurular